Advanced Placement

AP Sınavı Nedir?

Editor

AP Sınavı Nedir?

...

AP Sınavı

Sosyal medyanın yaygınlaşması, bilgiye erişimin kolaylaşması ve çoğalan olanaklar gençlerin eğitim konusundaki farkındalığına olumlu yönde katkı sağlıyor. Bu durumun getirdiği geniş perspektif ile gençler dünyayı daha iyi tanımak ve kendilerine daha güzel bir gelecek inşa etmek istiyorlar. Pek çoğu için bunun en kolay yolu da dünyanın önde gelen üniversitelerinde okumaktan geçiyor. Sonuçta daha lise sıralarına yeni adım atmış bile olsalar pek çok genç yurt dışında üniversite okumanının yollarını araştırıyor. Yaptıkları araştırmalar esnasında karşılarına çıkan bir kavram da AP.  Öğrenciler arasında Adcanced Placement yani İleri Düzey Yerleştirme sınavı olarak da bilinen AP, Amerika Birleşik Devletleri merkezli College Board tarafından organize edilip düzenlenen bir eğitim programıdır. Düzenlediği SAT ve AST gibi dünyaca bilinen sınavlarla tanınan College Board, tüm dünyada 6000'den fazla üniversite ve yüksek öğrenim kurumunun üye olduğu bir kuruluştur. Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek öğrenim sınavları ve öğrenci değerlendirmesi ile ilgili bir dizi programın ve hizmetin sağlayıcısı olarak görev yapar. AP de bu kurum tarafından yürütülen bir programın ve sınavın adıdır. Bu sınav sizin için yurt dışındaki üniversitelere açılan kapı olabilir. Öyleyse gelen AP sınavı nedir, AP sınavının avantajları nelerdir ve AP sınav özel dersleri nasıl alınır gibi soruları detaylı bir biçimde inceleyelim.

AP Sınavı Nedir?

Dünya genelinde 60’tan fazla ülkede geçerliliğe sahip olan AP sınavı, lise öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen ve öğrencileri ciddi bir donanım ile üniversiteye hazarlamayı hedefleyen bir programdır. Programda yer alan öğrenciler henüz lise sıralarındayken lisans yani üniversite düzeyinde dersler almaya başlar. Aldıkları derslerdeki başarısını girdiği AP sınavı ile ispat eden öğrenciler yurt dışında lisans eğitimi alabilmek adına önemli bir eşiği atlamış olur. Çünkü dünya genelinde onlarca ülkede AP sınavını dikkate alan yüzlerce üniversite vardır. AP sınavı sonucunda sahip olunan avantajlar tüm bu üniversiteler için geçerlidir. AP sınavında başarılı olup aldığı dersler konusundaki yeterliliğini kanıtlayan adayların herkesin hayalini kurduğu yurt dışındaki üniversitelerden kabul alması çok daha kolaydır. Çünkü bu sınavdaki başarınız sizin bu konudaki istekli tutumunuzu ve gerekli çalışma azmine sahip olduğunuzu gösterir. Bu kriterler de üniversite komisyonlarında görev yapan ve öğrencileri seçmekle görevlendirilmiş akademisyenler için oldukça önemli kriterlerdir. Sonuç olarak AP sınavındaki başarınız ile aldığınız artı puanlar kabul almanızı doğrudan etkiler. Diğer adaylar arasından sıyrılarak elenen değil kabul alan isimlerden olmanız için önemli bir avantaj sağlar.

AP Sınav Rehberi

AP sınavını arkadaşlarınızdan, sosyal medyadan veya öğretmenlerinizden duydunuz. Merak edip araştırdınız ve AP sınavı için bir adım atmaya karar verdiniz. Peki ama nasıl? AP sınavlarına katılabilmek için öncelikle kayıt zamanı geldiğinde başvuru yapmalısınız. Bu adımı atlamanız bir dahaki seneyi beklemek zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Geç başvuru sürecinde de cezai bir ücret ödemek kaydıyla başvurunuzu yaparak sınava girebilirsiniz. Ancak yurt dışındaki üniversitelere girebilmek için tabii ki sadece sınava girmeniz yeterli değil. Başarılı da olmanız gerekir. Bu nedenle AP programına dahil olma kararı verdikten sonra hemen çalışmalara başlayabilirsiniz. İlk olarak yetki sahibi kurumlar tarafından sizin adınıza açılan College Board hesabınıza girip orada yer alan dokümanları incelemek önemlidir. Buradan sınav hakkındaki tüm detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Ardından yine aynı platform üzerinden derslere yönelik olarak hazırlanmış videoları izleyebilir ve kaynaklara erişebilirsiniz. Zorlu bir sınav olması sebebiyle tüm bunlar size yeterli gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda ekstra kaynaklardan sorular çözerek eksiklerinizi kapatabilirsiniz. Profesyonel bir eğitmenden destek almak için ise Saksı Kampüs’e başvurabilirsiniz. Attığınız bu adım ile zorlu konuları çok daha hızlı ve etkili bir şekilde öğrenir, sınavda gelebilecek sorulara karşı çok daha hazırlıklı olabilirsiniz. Tecrübeli eğitmenlerin yönlendirmesi ile takılabileceğiniz noktaları önceden tespit ederek vaktinizin önemli bir kısmını bu alanlarda kendinizi geliştirmeye ayırabilirsiniz.

AP Sınavının Avantajları

·         AP programına dahil olarak sonunda sınavında başarılı olan lise öğrencileri yurt dışındaki üniversitelere başvururken ciddi bir koz ile yarışa başlarlar. Aldıkları belgeleri okullara sunduklarında rakiplerinin bir adım önüne geçerler.

·         AP sınavı yalnızca yurt dışına çıkabilmenizi kolaylaştırmaz. Ayrıca lisans düzeyinde aldığınız bu derslerden başarılı olmanız üniversiteye girdiğinizde bu dersleri alma zorunluluğunuzu ortadan kaldırır. Böylelikle üniversitede daha az sayıda dersten sorumlu tutulursunuz. Bu da istediğiniz şekilde değerlendirebileceğiniz daha uzun bir zaman dilimi demektir.

·         Sorumlu olduğunuz ders sayısının azalması Çift Ana Dal ve Yan Dal gibi programlara dahil olduğunuzda takviminize yeni eklenen derslere daha fazla zaman ayırabilmenizi sağlar. Onlara da odaklanabilmenize şans tanır. Böylelikle başarılı olma şansınızı artırır.

·         Henüz lise sıralarındayken lisans düzeyinde dersler almak üniversite disiplinini erken yaşlarda kazanmanıza yardımcı olur. Böylelikle üniversiteye geçtiğinizde akranlarınıza kıyasla daha az zorlanırsınız. Derslerinizde başarılı olmanız çok daha kolay hâle gelir.

·         Öğrencilerin neredeyse tamamı için bölüm tercihi kritik öneme sahip bir süreçtir. Pek çoğu ise yanlış bölüm tercihi yaptığını ancak üniversiteye başladıktan sonra yani iş işten geçtikten sonra fark eder. AP programının en önemli avantajlarından biri de bu noktada ortaya çıkar. Lise döneminde aldığınız derslerle yatkın olduğunuz alanı daha net bir şekilde tanımlama fırsatına erişirsiniz. Böylelikle AP sayesinde daha kariyerinizin başında yanlış bir tercih yapmanızın önüne geçerek belki de hayat boyu mecbur kalacağınız bir mesleği yapmak zorunda olmanızı engeller. 

·         AP programı, öğrencilere oldukça geniş bir ders yelpazesi sunar. Matematik, pozitif bilimler, sosyal bilimler, sanat ve dil gibi birçok farklı konu alanında AP dersleri bulunmaktadır. Öğrenciler bu seçeneklerin arasından ilgi alanlarına ve kariyer hedeflerine uygun dersleri seçebilirler.

·         AP dersleri, lise düzeyindeki derslerle kıyaslandığında daha yüksek zorluk seviyesine sahiptir. Bu dersler öğrencilerin eleştirel düşünme, araştırma ve yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Daha erken yaşlardan meslek hayatı için donanımlı hâle gelmelerine yardımcı olmayı hedefler. Bunun yarattığı özgüven ise öğrencilerin daha başarılı bir kariyer yolculuğu izlemesine önemli oranda katkı sağlar.

AP Sınav Ücretleri

AP sınavı özel olarak belli kurumların kontrolünde yapılan bir sınav olması sebebiyle ücretlidir. Ücretler yıldan yıla çok fazla değişiklik göstermese de sınava gireceğiniz sene için ücretleri kontrol etmeniz yerinde olacaktır. En doğru bilgi için sınavı yapma hakkına sahip kurumlardan bilgi alabilirsiniz. Ancak 2023 yılı için açıklanan ücretlere bakılacak olursa süreci iki kategoriye ayırmak durumun anlaşılması açısından iyi olacaktır. İlk olarak AP sınav başvuru tarihleri içerisinde başvurusunu yapan adaylar dikkate alınabilir. Bu adaylar için kurumlar tarafından belirlenen temel sınav ücreti 127$’dır. AP Capstone dersleri (AP Seminar ve AP Research) için belirlenen ücret ise sınav ücretine ek olarak 145$'dır. Başvuru tarihi kaçtıysa öğrenciler için geç başvuru adı altında sınava başvuru yapabilecekleri bir tarih aralığı daha bulunur. Bu tarih aralığında başvuru yapacak öğrencilerin ise ders başına ek olarak 40$ daha ödeme yapması gerekmektedir.

Öğrencilerin sınav başvurularını iptal etmesi durumunda ücretin bir kısmı kesilerek geri kalan kısmı ödeme yapılan hesaba iade edilir. Kesilen ücretin oranı ise iptalin hangi tarihte yapıldığına bağlıdır. Sınav tarihi yaklaştıkça öğrencilere iade edilen tutar azalır. Ayrıca sınava girmeyen öğrencilere de ücretin bir miktarı iade edilmektedir.

AP Sınav Özel Dersleri

AP sınavı Amerika merkezli bir program olması sebebiyle diğer ülkelerde yeterince oturmuş bir yapıya sahip değildir. Özellikle de Türkiye ve benzeri ülkelerde bu sistemin uygulama alanı oldukça dardır. Öğrencilerin pek çoğu bu fırsattan haberdar bile değildir. Bu nedenle AP derslerine çalışmak genellikle öğrencilerin kendisine kalmaktadır. Ancak üniversite düzeyinde dersler olmaları sebebiyle öğrencilerin yer yer zorlandığı da açık bir gerçektir. Bu çelişkiyi ortadan kaldıran Saksı Kampüs sunduğu online özel ders imkânı ile öğrencilerle alanında deneyimli eğitmenleri bir araya getirir. Sağladığı destek ile öğrencilerin sınavlarda yüksek başarı oranına sahip olmasında rol oynar. Aynı zamanda online olması öğrencilere en değerli şeylerini vakitlerini geri verir. Sağladığı zaman tasarrufunun yanı sıra öğrencilere istedikleri yerden derslere bağlanabilme esnekliği tanır. Bu sayede ülkenin farklı bölgelerinden gençler sınavlarına uzman eğitmenlerle hazırlanır. AP sınavı çin de durum bu şekildedir. Saksı Kampüs eğitmenleri tecrübeleri ile öğrencilere yön gösterirken yurt dışındaki üniversitelere girişte kilit role sahip AP sınavında başarılı olmaları için her türlü desteği öğrencilerle buluşturur.




Benzer Bloglar

Popüler Bloglar

Saksı Kampüs

Daha fazla bilgi almak mı istiyorsun?

Üniversitenin müfredatına hakim deneyimli eğitmenlerden, özel dersler ve ödev yardımıyla derslerinden başarıyla geç.