International Baccalaureate

İB Çevresel Sistemler ve Toplumlar Özel Ders

Editor

ib çevresel sistemler ve toplumlar özel ders

...

Uluslararası Bakalorya Programı İçin IB Çevresel Sistemler ve Toplumlar Özel Ders


Çevresel sistemler ve toplumlar (ESS), hem fen bilimlerini hem de bireyleri ve toplumları kapsayan disiplinler arası bir derstir ve hem standart seviye (SL) hem de yüksek seviye (HL) olarak sunulmaktadır. Bu bağlamda ESS, hem fen bilimleri hem de bireyler ve toplumlarla ilişkili metodolojilerin, tekniklerin ve bilgilerin bir karışımını içerir. ESS, 21. yüzyılın çevresel sorunlarının zorluklarıyla öğrencileri buluşturan hem karmaşık hem de çağdaş bir derstir.

IB Çevresel Sistemler ve Toplumlar Online Özel Ders paketlerimiz ile çevresel sistemler ve toplumlar dersinde başarıya ulaşmanız için ihtiyaç duyduğunuz tüm destek ve rehberliği sağlıyoruz. Kişiselleştirilmiş öğrenme, esnek ders saatleri ve deneyimli eğitmenlerle, sınavlarda üstün başarı elde etmeniz için yanınızdayız.


IB Diploma Programı hakkında detaylı bilgi almak, IB Nedir? sayfamızı inceleyin.

IB Özel Ders hakkında bilgi almak için tıklayın.



I. Ders Tanımı ve Amaçları

Çevresel sistemler ve toplumlar (ESS), hem fen bilimlerini hem de bireyleri ve toplumları kapsayan disiplinler arası bir derstir ve hem standart seviye (SL) hem de yüksek seviye (HL) olarak sunulmaktadır. Bu bağlamda ESS, hem fen bilimleri hem de bireyler ve toplumlarla ilişkili metodolojilerin, tekniklerin ve bilgilerin bir karışımını içerir. ESS, 21. yüzyılın çevresel sorunlarının zorluklarıyla öğrencileri buluşturan hem karmaşık hem de çağdaş bir derstir. Sonuç olarak, öğrencilerinin farklı disiplinlerden çeşitli beceriler, bilgi ve anlayış geliştirmelerini gerektirir.

Öğrenciler, çevresel sistemleri keşfederek bilimsel bir yaklaşım geliştirirler. Aynı zamanda, sürdürülebilirlik konularını sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve etik bağlamlarda incelerken bireyler ve toplumlar derslerinden anlayış ve yöntemler edinirler. Dersin disiplinlerarası doğası, öğrencilerin çalışılan çeşitli konulardan sentez bir anlayış üretmelerini sağlar. Ayrıca, yerel düzeyden küresel düzeye kadar olan konularda araştırma ve inceleme yapabilme ve felsefi, etik ve pragmatik tartışmalara katılabilme yeteneğini vurgular.

ESS, öğrencileri aşağıdaki konularda güçlendirmeyi ve donatmayı amaçlar:

  1. insanlığın Dünya ve biyosfer üzerindeki etkisi bağlamında kendi çevresel etkilerini anlama geliştirmek

  2. sürdürülebilirlik konularını ele almak için çeşitli bakış açıları bilgisi geliştirmek

  3. eleştirel düşünmeyi kullanarak çevresel konulardaki gerilimleri değerlendirmek ve bunlara dahil olmak

  4. çevresel sorunların keşfi için bütünsel bir bakış açısı sağlayan sistemli bir yaklaşım geliştirmek

  5. yerel ve küresel bağlamlarda çevresel konulara katılmaya teşvik edilmek

Konunun disiplinler arası doğası nedeniyle, öğrenciler ESS'yi ya fen bilimleri ya da bireyler ve toplumlar dersi olarak, ya da her ikisi olarak saymak üzere seçebilirler. Bu son seçenekte, öğrenciler fen bilimleri ve bireyler ve toplumlar dersleri dahil olmak üzere diğer herhangi bir ders grubundan ek bir ders çalışma fırsatına sahip olurlar.

II. Müfredat Modeli Genel Bakış

ESS dersi, öğrencilere karşı karşıya olduğumuz çevresel sorunlarla ilgili bilinçli kararlar alma ve anlama kapasitesi sağlama amacını merkezinde barındırır. ESS de problem çözümü için kavramsal, disiplinler arası bir yaklaşım gereklidir, çünkü bu yaklaşım sürdürülebilirlik zorluklarıyla ilgili gerçekten bütüncül düşünmeye olanak tanır. ESS dersi, öğrencileri ve öğretmenleri kavramsal bir yaklaşımla buluşturur. Tüm öğrenciler, ders boyunca bakış açıları, sistemler ve sürdürülebilirlik olmak üzere üç temel kavramı bütünleştirmeye teşvik edilir. Bu kavramlara temel ünitesi içinde özel bir odaklanma sağlanır.

SL ve HL öğrencileri aşağıdakileri paylaşır:

  • Kavram temelli bir müfredatın incelenmesi

  • Çevresel sorunlar ve çözümleri hakkında bütüncül düşünmeyi teşvik eden bir ders

  • Üç kavramı tanıtan ve keşfeden bir temel ünitesi: bakış açıları, sistemler ve sürdürülebilirlik

  • İç değerlendirme (IA) olarak bir iç değerlendirme çalışması

  • İşbirlikçi bilim projesi

SL dersi, öğrencilere çevre çalışmaları konusunda temel bir anlayış ve ilgili kavram ve becerilerde deneyim sağlar. HL dersi, öğrencilerin konuyla ilgili bilgi ve anlayışlarını genişletmelerini, konuları ek genişlik ve derinlikle keşfetmelerini gerektirerek üniversite düzeyinde ileri çalışmalar için sağlam bir temel oluşturur. Temel ünite, hem standart hem de yüksek seviye dersler için başlangıç noktası olarak tasarlanmıştır. Diğer konular, hem daha fazla genişlik hem de derinlik sağlayan ek HL içeriği içerir. SL dersi için önerilen 150 öğretim saati, HL dersi için ise 240 saattir. Bu fark, HL öğrencilerinin incelediği ek içerikte kendini gösterir. HL dersinin üç HL'ye özgü merceği vardır - çevre hukuku, çevre ve ekolojik ekonomi ve çevre etiği. Kavramsal olarak daha zorlu HL mercekleri, çok daha sofistike işleme ve dengeli bakış açılarına olanak tanır.

Çevresel Sistemler ve Toplumlar Çalışmasında Beceriler

Öğrencilerin ders boyunca deneyimlemesi gereken beceri ve teknikler araçlar içinde yer alır. Bunlar, ESS dersinin sunumunda sorgulama sürecinin uygulanmasını ve geliştirilmesini destekler.

Araçlar

  • Deneysel teknikler

  • Matematik

  • Teknoloji

  • Sistemler ve modeller

Sorgulama Süreci

  • Sorgulama ve tasarlama

  • Veri toplama ve işleme

  • Sonuç çıkarma ve değerlendirme

Öğretmenler, öğrencilere program boyunca becerileri deneyimleme ve uygulama fırsatları sağlamaya teşvik edilir. Bu beceriler, bağımsız konular olarak öğretilmek yerine, müfredat konularıyla ilgili olduklarında müfredatın öğretilmesine entegre edilmelidir.

III. Değerlendirme Modeli

DP ESS dersi için dört değerlendirme hedefi bulunmaktadır. Dersi tamamlayan öğrencilerin aşağıdaki değerlendirme hedeflerini göstermeleri beklenmektedir.

Değerlendirme Hedefi 1

İlgili alanlarda bilgi ve anlayış gösterme:

  • terminoloji, gerçekler ve kavramlar

  • metodolojiler ve teknikler

  • perspektifler ve dünya görüşleri.

Değerlendirme Hedefi 2

Bu bilgi ve anlayışı aşağıdakilerin analizinde uygulama:

  • açıklamalar, kavramlar ve teoriler

  • birincil ve ikincil veriler ve modeller

  • vaka çalışmaları ve örnekler

  • argümanlar ve değerler.

Değerlendirme Hedefi 3

Uygun şekilde değerlendirme, gerekçelendirme ve sentezleme:

  • açıklamalar, kavramlar, teoriler ve modeller

  • argümanlar ve önerilen çözümler

  • saha çalışması ve araştırma yöntemleri

  • konuların politik, ekonomik, etik ve sosyokültürel bağlamları.

Değerlendirme Hedefi 4

Yerel veya küresel düzeyde sürdürülebilirlik konularını araştırma:

  • araştırma için uygun bir çevresel konu ve araştırma sorusu belirleme

  • çevresel konuların derinlemesine ve etik araştırılması için uygun yöntem ve becerileri seçme ve kullanma.



Benzer Bloglar

Popüler Bloglar

Saksı Kampüs

Daha fazla bilgi almak mı istiyorsun?

Üniversitenin müfredatına hakim deneyimli eğitmenlerden, özel dersler ve ödev yardımıyla derslerinden başarıyla geç.