Üniversite Özel Ders
Editor
Üniversite Özel Dersinde Başarılı Olmanın Yolları
Üniversite sıralarında özel ders almak belki de geçmişte çok fazla rastlanan bir alışkanlık değildi. Ancak bugünlerde değişen dinamiklerin de etkisiyle pek çok öğrenci özel ders konsepti ile notlarını yükseltmenin yollarını arıyor. Ancak üniversite özel ders konseptinin yeni yaygınlaşan bir alışkanlık olması süreç içerisinde yapılan birtakım yanlışları ve eksiklikleri beraberinde getiriyor. Süreçten maksimum verim alabilmek için dikkat edebileceğiniz üniversite özel dersinde başarılı olmanın yolları bulunuyor. Bu yolları uygulamak daha başarılı bir akademik hayat anlamına geliyor. Aynı zamanda yaptığınız çalışmanın daha verimli olmasına katkı sağlıyor. Böylelikle çalışmanın haricinde kendinize ayırabileceğiniz zaman dilimleri yaratabilmeniz kolaylaşıyor. Peki aldığınız özel derslerden istediğiniz sonucu elde etmenizi sağlayacak yollar nelerdir? Gelin birlikte bakalım.
Üniversite yıllarının eğlenceli olduğu kadar yorucu bir süreç olduğu herkes tarafından kabul edilebilecek bir gerçektir. Bu gerçeğin ortaya çıkardığı önemli bir problem ise zaman zaman öğrencilerin motivasyonunu kaybetmesidir. Motivasyonun kaybolması ile birlikte öğrenciler ne ders çalışmaya odaklanabilir ne de sosyal hayatlarında gerçekten keyifli zaman geçirebilir. Bu nedenle özel ders sürecinde motivasyonun üst seviyede tutulması önceliklidir. Bunun için online eğitimde motivasyon sağlama yöntemleri size yardımcı olabilir. Yapacağınız küçük değişiklikler motivasyonunuzu geri kazanmanızı sağlayarak akademik hayatınızda ciddi bir fark yaratabilir. Bu küçük değişiklikler çalışma ortamını düzenlemek olabileceği gibi bir çalışma grubu oluşturup arkadaşlarla birlikte sürece devam etmek de olabilir. Bu gibi tüyolar konusunda özel ders aldığınız eğitmenlere danışarak onların tecrübesinden de faydalanabilirsiniz.
Başarılı bir özel ders sürecinin olmazsa olmazı etkili zaman yönetimidir. Özellikle de üniversite için bu disiplini sağlamak daha da büyük öneme sahiptir. Aksi takdirde pek çok öğrenci gibi siz de kendinizi hiçbir şeyi yetiştiremiyorum derken bulabilirsiniz. Eğer zamanınızı doğru yönetmeyi öğrenirseniz böyle bir probleminiz kalmaz. Hele de online özel ders konseptini keşfedip istediğiniz zaman ders alıp derslere istediğiniz yerden katıldığınızda israf olabilecek ciddi miktarda bir zaman dilimi size kalır. Bu sayede sosyal hayatınız ile akademik hedefleriniz arasında denge kurabilirsiniz. Hepsine yetişecek zamanı bulabilirsiniz. Yeter ki zamanınızı doğru şekilde planlayıp bu plana uygun hareket edin. Bunun için geceleri yatmadan önce ertesi gün yapılacakları planlayarak işe başlayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki planlamak yetmez. Uygulamaya geçirmek gerekir.
Doğru öğrenme tekniklerinin kullanımı hem akademik başarınızı üst seviyeye taşıyacak hem de sosyal yaşantınızı daha renkli hâle getirebilecek niteliğe sahiptir. Çünkü doğru tekniklerin kullanımı daha az sürede daha çok konunun kavranabilmesine olanak tanır. Peki doğru öğrenme teknikleri nedir diye sorarsanız öncelikle bunun bireysel bir cevap gerektirdiğini bilmeniz gerekir. Kendinizi tanımaya önem verip en verimli hissettiğiniz yöntemleri çalışma süreçlerinize dahil etmeniz gerekir. Örneğin bazı öğrenciler görsellerle çalıştığında dersleri daha hızlı kavrarken bazısı ise tam tersi yazılı materyallerle daha iyi öğrenir. Öğrencilerin bir kısmı yazarak not tutmayı severken diğer bir kısmı ise tablet ve bilgisayar gibi teknolojik aletler kullanarak not almayı daha etkili bulur. Bu anlamda kendinizi keşfettiğinizde derslerdeki başarınız da otomatik olarak artacaktır. Ayrıca kendinizi keşfetme sürecinde özel ders aldığınız eğitmenlere danışıp onların fikirlerini de dikkate alabilirsiniz.
İletişim hayatın her alanında önemlidir. Hatta bazılarının iddiası iletişimin başarı için en önemli etken olduğu yönündedir. En önemlisi olup olmadığını belki bilemeyiz ama çok önemli olduğunu başarılı insanların hayatını incelediğinizde rahatlıkla görebilirsiniz. Bu durum özel ders süreçleri için de geçerlidir. Birlikte ders yaptığınız eğitmenle olan iletişiminiz süreçten istediğiniz düzeyde verim alabilmeniz için kritik öneme sahiptir. Eksiklerinizi net bir şekilde aktarmak, anlamadığınız yerlerde eğitmenden tekrar etmesini istemek ve bunun gibi daha pek çok şey etkili iletişim denen kavramın içine dahil edilebilir. Eğitmeniniz ile etkili iletişim kurabilecek ortak dili yakalayamadığınız durumlarda ise yeni bir eğitmen bulmak sizin için en iyisi olacaktır. Neyse ki Saksı Kampüs bu konuda da size yardımcı olabilir. Geniş eğitmen havuzu sayesinde size en uygun eğitmeni bularak alabileceğiniz maksimum verimi elde etmenizi sağlar.
Sistemsiz çalışma rotasız bir gemiye benzer. Ulaşmak istediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz ama bunun ihtimali oldukça düşüktür. Eğer ki bir noktaya gerçekten ulaşmak istiyorsunuz buna göre planlama yapmalı ve adım adım planı uygulamaya özen göstermelisiniz. İyi bir plan için ise bazı adımları dikkate alabilirsiniz.
· Çalışma planınızı oluştururken öncelikle her bir ders için durumunuzu objektif bir biçimde ortaya koymalısınız. Eksiklerinizi ve güçlü olduğunuz konuları belirlemelisiniz.
· Ardından dersleri önceliklendirip hangisine ne kadar zaman ayırmanız gerektiğine karar vermelisiniz.
· Artık planlamanızı yapmaya başlayabilirsiniz. Günlük ve haftalık olarak hedefler belirleyebilir, özel ders takviminizi oluşturabilirsiniz.
· Özel ders esnasında gerekli gördüğünüz noktaları not almaya özen göstermelisiniz. Ardından bu notları düzenli olarak tekrar etmelisiniz.
· Eksik olduğunuz kısımlara odaklanırken güçlü olduklarınızı unutmamak için zaman zaman iyi olduğunuz konuları da gözden geçirmeyi unutmamalısınız.
Kusursuz iletişimin sonucu başarılı bir iş birliğidir. Sizin de özel ders sürecinde eğitmeniniz ile iş birliği yapmanız zaruridir. Aksi takdirde kayığın sadece bir tarafında kürek çekilirse istenilen noktaya ulaşmak pek mümkün olmayacaktır. Bunun önüne geçebilmek için öğretmenle karşılıklı olarak paylaşımda bulunmak, neler istediğinizi söylemek, önerilerinizi dile getirmek kullanabileceğiniz en etkili yöntemlerdir. Eğitmen de bu doğrultuda size özgü bir planlama ve öğretim süreci oluşturacaktır.
1880’li yıllardan beri Hermann Ebbinghaus sayesinde bilinen bir gerçek var. O da yeni öğrenilen bilgilerin hafızada kalıcı olmadığıdır. Ebbinghaus Unutma Eğrisi olarak da bilinen çalışmanın ortaya koyduğu üzere ilk defa öğrenilen bilgilerin yaklaşık %75 kadarı ilk 24 saat içinde silinip gidiyor. Üzerinden 30 gün geçtikten sonra ise geriye yalnızca %15 kadarı kalabiliyor. Ancak problemin üstesinden gelmenin basit bir yöntemi var. O Da düzenli tekrar yapmak. Yeni konular öğrendiğinizde bunları aynı gün içinde, o hafta içerisinde ve o ay içerisinde tekrar ederseniz bilgilerin hafınızdaki yerini sağlamlaştırmış olursunuz. Böylelikle bilgilerin %80’inden fazlası kalıcı belleğinize geçer ve uzun süre boyunca bu bilgileri unutmazsınız.
Siz de tüm bu yöntemleri uygulayarak aldığınız özel dersleri daha etkili kılabilirsiniz. Not ortalamanızı hızla yükseltmeye ve meslek hayatınız için gerekli donanımı kazanmaya Saksı Kampüs’te başlayabilirsiniz.
Üniversitenin müfredatına hakim deneyimli eğitmenlerden, özel dersler ve ödev yardımıyla derslerinden başarıyla geç.